Kaszubskie cudo.Mój wujek jest piekarzem/cukiernikiem.Sprezentował mi wiele przepisów na udane ciasta i ciastka.Tak rozpoczęła się moja przygoda z ciastem drożdżowym,bardzo wdzięcznym i uniwersalnym.
Kaszubskie drożdżówki z marmoladą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier wsypać do miski wraz z drożdżami,połaczyć.Dodać ciepłe(nie gorące) mleko,sół,cukier waniliowy,mąkę,olej i żółtko jaja,wymieszać.
2.Zagnieść ciasto.Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Białko jaja będzie nam potrzebne do smarowania drożdżówek.
3.Ciasto wyłożyć na stolnicę,ponownie zagnieść,rozwałkować,wycinać kształty jak na zdjęciu.Na środku nałożyć łyżkę marmolady,składać od strony bez grzebienia,a następnie na złożone ciasto nałożyć część z grzebieniem,po kolei od lewej do prawej zawijając po jednym pasku grzebienia.Smarować białkiem i dokładnie zlepić.Następnie zwinąć w kółko,aby powatało ciastko w kształcie drożdżowej oponki.
4.Piec w temperaturze 175 stopni C przez 20 minut.
Te wyśmienite,słodkie drożdżówki robią furrorę dzięki swej pięknej formie i cudownemu smakowi.Musicie spróbować,już nie kupicie drożdżówek w cukierni.Tak łatwo i tanio przygotować je przecież w domu.
Komentarze