Kaszubski, wspaniały,doskonale doprawiony gulasz z wątróbki drobiowej z puree ziemniaczanym to wyśmienite,tanie,a jednak wykwintne danie.Lubią je dorośli i dzieci.
Kaszubski gulasz z wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Watróbkę drobiową umyć,pokroić na kawałki.Oprószyć mąką pszenną, smażyć na rozgrzanej patelni przez 5-8 minut(na oleju rzepakowym). Cebulę przesmażyć na oleju (3-4 minuty).Ziemniaki obrać,gotować w osolonej wodzie,aż zmiękną(około 15 minut).
2.Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.Cebulę obrać,posiekać (drobno).Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.Watróbkę z patelni przełożyć do dużego garnka,zalać wodą,posolić,dodać pieprz,musztardę kaszubską,pieczarki,ogórki korniszony,cebulę,kostkę do mięs pieczeniową (może być też kostka rosołowa).Przykryć,gotować 30-40 minut.Pod koniec gotowania zagęścić maką ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody.
3.Wątróbkę podawać z puree zimniaczanym,udekorowanym natką pietruszki.
Komentarze