Kaszubski gulasz z wątróbek

4.5 (167 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Kaszubski, wspaniały,doskonale doprawiony gulasz z wątróbki drobiowej z puree ziemniaczanym to wyśmienite,tanie,a jednak wykwintne danie.Lubią je dorośli i dzieci.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wątróbka drobiowa: 500 gramów
    - kostka do mięs pieczeniowa (np.Konorr): 1 sztuka
    - ogórek konserwowy: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - musztarda kaszubska ("Dagoma"): 0.5 łyżeczki
    - pieczarki (duże): 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - mąka pszenna: 3 łyżki

    - ziemniaki: 6 sztuk
    - natka pietruszki do dekoracji: 2 łyżeczki
    - sól jodowana: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Wątróbka

Kaszubski gulasz z wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Watróbkę drobiową umyć,pokroić na kawałki.Oprószyć mąką pszenną, smażyć na rozgrzanej patelni przez 5-8 minut(na oleju rzepakowym). Cebulę przesmażyć na oleju (3-4 minuty).Ziemniaki obrać,gotować w osolonej wodzie,aż zmiękną(około 15 minut).
  • gulasz z wątróbek 2. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.Cebulę obrać,posiekać (drobno).Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.Watróbkę z patelni przełożyć do dużego garnka,zalać wodą,posolić,dodać pieprz,musztardę kaszubską,pieczarki,ogórki korniszony,cebulę,kostkę do mięs pieczeniową (może być też kostka rosołowa).Przykryć,gotować 30-40 minut.Pod koniec gotowania zagęścić maką ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody.
  • gulasz z wątróbek 3. Wątróbkę podawać z puree zimniaczanym,udekorowanym natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować