Eintopf (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) – potrawa jednogarnkowa.Kaszubska zupa marchwiowa.Gospodynie domowe przygotowywały Eintopf, gdy nie miały czasu na gotowanie, na przykład podczas żniw.
Kaszubski eintopf-marchwianka na zimowe dni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć mięso,włoszczyznę,marchew.Przygotować odpowiednio do gotowania wywaru(obrać).
2.W 2 litrach wody ugotować drobno pokrojoną włoszczyznę,marchew oraz żeberka.Z wywaru wyjąć żeberka i miękkie marchewki.Tłuczkiem do ziemniaków utłuc marchew (można też zetrzeć na tarce).Mięso pozbawić kości,pokroić drobno i wrzucić wraz z marchewką do zupy.Doprawić solą,pieprzem i odrobiną majeranku.Podawać z ziemniaczanym purée.
Tę tradycyjną kaszubską zupę często gotowała moja sąsiadka.Na klatce schodowej pachniało,a mnie wydawało się,że tą marchwianką pachnie cała północna częśc Kaszub;-)
Dziś dodaję do niej udka z kurczaka zamiast żeberek.
Komentarze