Zdrowa kasza, delikatny kurczak, lekko ostry por i łagodny zielony groszek to idealny pomysł na szybkie, łatwe w przygotowaniu a przede wszystkim pożywne i sycące danie obiadowe wzorowane na klasycznym risotto.
60 min
Składniki:
200g kaszy perłowej
250g mrożonego zielonego groszku
300g fileta z kurczaka
250g pora
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
sok z 1/2 cytryny
1 litr bulionu drobiowego
pieprz
sól
Kaszotto z kurczakiem, porem i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem
i pozostawić na około 25 minut.
2.Por, cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.Wszystko smażyć około 2-3 minuty, dodać kaszę, stopniowo podlewać bulionem aż do momentu gdy kasza będzie al dente. Następnie dodać kawałki kurczaka, zielony groszek i całość smażyć do miękkości mięsa. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Komentarze