Kaszotto

0 (0 ocen)

Kaszotto to nic innego jak risotto, z tą różnicą, że zamiast ryżu arborio używamy kaszy.

Składniki:

  • ok. 500 ml bulionu
    por ( biała część pora)
    1 duży pojedynczy filet z kurczaka lub mały podwójny
    1 torebka kaszy gryczanej
    1/3 główki kapusty pekińskiej
    sól, pieprz do smaku ( co do soli radziłabym uważać bo bulion bywa sam w sobie słony)

Kaszotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni na oliwie podsmażyć posiekanego pora, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Przykryć i podgrzewać przez minutę aż por zmięknie.
  • 2. Kurczaka pokroić w małą kosteczkę, doprawić solą, grubo zmielonym pieprzem. Zdjąć pokrywę z patelni, przesunąć pora na bok, w wolne miejsce włożyć kurczaka i dokładnie go obsmażyć.
  • 3. Wsypać suchą kaszę gryczaną, wymieszać składniki i smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Wlać gorący bulion. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut.
  • 4. Dodać drobno posiekaną kapustę pekińską, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdjąć pokrywę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty, odparowując nadmiar płynu

Porady

Na koniec można dodać świeży szpinak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy