Kaszotto to nic innego jak risotto, z tą różnicą, że zamiast ryżu arborio używamy kaszy.
Składniki:
ok. 500 ml bulionu
por ( biała część pora)
1 duży pojedynczy filet z kurczaka lub mały podwójny
1 torebka kaszy gryczanej
1/3 główki kapusty pekińskiej
sól, pieprz do smaku ( co do soli radziłabym uważać bo bulion bywa sam w sobie słony)
1.Na dużej patelni na oliwie podsmażyć posiekanego pora, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Przykryć i podgrzewać przez minutę aż por zmięknie.
2.Kurczaka pokroić w małą kosteczkę, doprawić solą, grubo zmielonym pieprzem. Zdjąć pokrywę z patelni, przesunąć pora na bok, w wolne miejsce włożyć kurczaka i dokładnie go obsmażyć.
3.Wsypać suchą kaszę gryczaną, wymieszać składniki i smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Wlać gorący bulion. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut.
4.Dodać drobno posiekaną kapustę pekińską, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdjąć pokrywę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty, odparowując nadmiar płynu
Komentarze