Kaszka manna z owocowym musem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pozywna i lekkostrawna kaszka manna ugotowana na mleku a podana z musem z owoców jagodowych. Bardzo lubiana przez dzieci.

  • 15 min

Składniki:



  • szklanka mleka
    1/4 szkl kaszy manny
    łyżeczka masła
    2 łyżki syropu malinowego
    0,5 szkl musu z owoców jagodowych (truskawek, malin, poziomek itd.) świeżego lub mrozonego

Kaszka manna z owocowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Garnek zwilżamy woda, wlewamy mleko (kaszke można ugotowac też na wodzie w wersji bezmlecznej) i podgrzewamy. W tym czasie przygotowujemy kaszę manną, odmierzając w szklance. Kiedy mleko zacznie sie gotować, zmniejszamy płomień. Najpierw dodajemy masło i mieszamy, następnie wsypujemy cienkim strumieniem kasze cały czas mieszając, dodajemy też domowy syrop malinowy (możemy tez dosłodzic cukrem czy syropem klonowym). Kaszę mieszamy i gotujemy aż zacznie gęstnieć. Kaszke przekładamy łyzka do miseczki na przemian z musem owocowym. Podajemy natychmiast.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy