Kaszka manna na słodko

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Chodzę do drugiej klasy. Bardzo lubię pomagać mamie w kuchni. Kaszka jest prosta do wykonaniai smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • ● 1 l mleka
    ● 1 szklanka kaszy manny
    ● 2 jajka
    ● 2 łyżki cukru
    ● sól
    ● konfitura malinowa

Kaszka manna na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka rozrabiamy z jedną
    szklanką mleka. Wsypujemy
    kaszę i odstawiamy na 5 minut,
    aby napęczniała.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną
    pianę. Resztę mleka zagotowujemy,
    wsypujemy szczyptę
    soli i kaszę. Gotujemy na bardzo
    małym ogniu, aż kasza
    zacznie gęstnieć. Dodajemy
    cukier i pianę z białek. Energicznie
    mieszamy.
  • 3. Gorącą kaszkę przekładamy
    do salaterek, na wierzch
    nakładamy porcję konfitury.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy