Kaszka kuskus z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Danie bez mięsa nie musi być nudne

  • 25 min

Składniki:

  • -kaszka kuskus
    -500g pieczarek
    -kilka suszonych grzybków
    -2 cebule
    -2 ząbki czosnku
    -masło
    -koperek
    -śmietanka 30%
    -sól
    -pieprz
    -kostka rosołowa (grzyby leśne)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszka kuskus z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszkę wsypujemy do naczynia,solimy i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy folią spożywczą
    Grzyby suszone zalewamy wodą.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na masełku do zrumienienia. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dalej podsmażamy na złoty kolor. Po podsmażeniu zalewamy wszystko wrzątkiem i dodajemy wypłukane grzyby suszone wraz z wodą. Wrzucamy kostkę i gotujemy.
    Koperek drobno kroimy i pod koniec gotowania wrzucamy ok. łyżki i zalewamy pół szkl. śmietanki 30%. Gotujemy jeszcze 3 min i wyłączamy gaz. Do gotowego sosu wyciskamy 2 ząbki czosnku i mieszamy.
  • kaszka kuskus z sosem grzybowym 3. Kaszkę kuskus wykładamy na talerz w dowolnej foremce i polewamy sosem.
    Przybieramy gałązką koperku.

Porady

Jeszcze lepiej będzie jak zamiast pieczarek dodamy świeże grzyby leśne lub suszone. Kostkę "grzyby leśne" można zastąpić "pieczarkową z maślaną nutą'. Kaszka kuskus będzie ładnie wyglądała w dowolnych formach np. do wykrawania ciastek. Ja używam wzoru motyla i serca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować