Kaszka dla niejadka

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciekawy sposób, aby maluch z apetytem zjadł mannę

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mleko 3,2%: 0.5 litra
    - cukier biały drobny: 2 łyżki
    - kasza manna: 3 łyżki
    - galaretka dowolna: 1 opakowanie
    - drobne owoce: 50 gramów

Kaszka dla niejadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotować według przepisu z opakowania. Przestudzoną galaretkę rozlać w równych porcjach (do 1/3 wysokości) do foremek, w których chcemy przygotować deser. Chłodzić, aż galaretka stężeje.
    Mleko z cukrem zagotować w rondelku. Zmniejszyć moc kuchenki i zasypać mleko kaszą manną. Gotować kilka minut ciągle mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Chłodną masą z kaszki zalać foremki do pełna. Odstawić ponownie do lodówki na co najmniej godzinę.

    Przed podaniem zalewamy foremki (szklaneczki) gorącą wodę, co umożliwi wyjęcie puddingu bez uszkodzenia jego struktury.

    Podajemy z owocami sezonowymi. Część z nich możemy również zatopić w galaretce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy