Sycące danie na gorąco na chłodne dni. Wspaniała uczta dla smakoszy wyrobów podrobowych. Smakuje wspaniale z dodatkiem kiszonego ogórka i ciemnego pieczywa.
15 min
Składniki:
½ kg kaszanki gryczanej
1 jabłko kwaskowe
1 cebula
1 łyżeczka smalcu
sól i pieprz do smaku
Kaszanka z patelni z jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki, jabłka też po obraniu pokroić na plasterki. Kaszankę po obraniu ze skórki pokroić w talarki. Smalec podgrzać na patelni, następnie układać na przemian kaszankę, jabłko, cebulę aż do wyczerpania składników. Doprawić solą i pieprzem. Patelnie przykryć, wstawić do pogrzanego piekarnika i zapiekać około 10-15 minut w temp. około 120 stopni Celsjusza.
Porady
Zamiast pieprzu prawdziwego można użyć pieprzu ziołowego.
Komentarze