Kaszanka w pucharkach z jabłek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo apetycznie pachną, ładnie wyglądają i wspaniale smakują. Świetne danie na ciepłą kolację.

Składniki:

  • ● 50 dag kaszanki gryczanej
    ● 10-12 winnych jabłek
    ● łyżka majeranku
    ● 3 łyżki masła
    ● 5 dag tłustego surowego boczku
    ● 1/2 cytryny
    ● łyżka cukru pudru
    ● sól
    ● świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kaszanka w pucharkach z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, ścinamy
    wierzchy na 3/4 wysokości,
    gniazda nasienne i część miąższu
    wydrążamy łyżeczką, zostawiając
    ścianki grubości 1 cm.
  • 2. Kaszankę kroimy w plastry,
    usuwamy osłonki. Boczek drobno
    kroimy i krótko smażymy.
    Przyprawiamy majerankiem
    i pieprzem. W rondlu roztapiamy
    masło, mieszamy z połową majeranku,
    cukrem i sokiem z cytryny.
    W sosie zanurzamy pędzelek
    i smarujemy wnętrza
    powstałych pucharków
  • 3. Pucharki układamy na posmarowanym
    resztą sosu dnie
    brytfanki, napełniamy kaszanką
    i pieczemy 30 minut w temperaturze
    200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować