Kaszanka/Gyros pod pierzynka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kaszanka/gyros zapiekana/y z warzywami

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI (4-6 osób):
    -0,6 kg polarnej kaszanki (drobiowej)
    -1 duży brokół lub 2 mniejsze
    -2 marchewki
    -3 duże ziemniaki (lub gotowe frytki)
    -2 średnie cebule
    -200g sera żółtego


    SOS CZOSNKOWY:
    -200ml jogurtu greckiego
    -2 łyżki majonezu
    -Łyżeczka ziół prowansalskich
    -3 ząbki czosnku
    -Sól, pieprz

Kaszanka/gyros pod pierzynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w paski (można użyć gotowych frytek) i smażymy w oleju. Brokuł dzielimy na różyczki, marchew kroimy w talarki – gotujemy w lekko osolonej wodzie do miekkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor, dodajemy kaszankę bez jelita i smażymy jeszcze przez chwilę.
  • podano do stołu 2. W naczyniu żaroodpornym układamy: usmażone ziemniaki (frytki), na to usmażoną kaszankę z cebulą, nastepnie różyczki brokuła z marchewką. Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku do momentu roztopienia się sera.

    Podawać w sosem czosnkowym
  • wersja z smażonymi piersiami kurczaka (gyros) 3. Czosnek obieramy i rozduszamy z odrobiną solą na miazgę. W miseczce mieszamy: jogurt, majonez, ziola prowansalskie, dodajemy rozduszony czosnek i doprawiamy pieprzem do smaku.

Porady

zamiast kaszanki mozna użyć smażonych piersi kurczaka (z przyprawą do gyrosa)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy