SKŁADNIKI (4-6 osób):
-0,6 kg polarnej kaszanki (drobiowej)
-1 duży brokół lub 2 mniejsze
-2 marchewki
-3 duże ziemniaki (lub gotowe frytki)
-2 średnie cebule
-200g sera żółtego
Kaszanka/gyros pod pierzynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki kroimy w paski (można użyć gotowych frytek) i smażymy w oleju. Brokuł dzielimy na różyczki, marchew kroimy w talarki – gotujemy w lekko osolonej wodzie do miekkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor, dodajemy kaszankę bez jelita i smażymy jeszcze przez chwilę.
2.W naczyniu żaroodpornym układamy: usmażone ziemniaki (frytki), na to usmażoną kaszankę z cebulą, nastepnie różyczki brokuła z marchewką. Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku do momentu roztopienia się sera.
Podawać w sosem czosnkowym
3.Czosnek obieramy i rozduszamy z odrobiną solą na miazgę. W miseczce mieszamy: jogurt, majonez, ziola prowansalskie, dodajemy rozduszony czosnek i doprawiamy pieprzem do smaku.
Porady
zamiast kaszanki mozna użyć smażonych piersi kurczaka (z przyprawą do gyrosa)
Komentarze