Kaszak "2 w 1" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namaczamy orzechy w gorącym mleku a rodzynki we wrzątku. Odsączamy na sitku.
2.Krem : zagotowujemy 3 szklanki mleka z cukrami i dodajemy kaszę rozmieszaną w szklance mleka.Mieszamy na małym ogniu aż wszystko zgęstnieje, następnie studzimy.
3.Blachę 25x36 wykładamy folią aluminiową. Rozkładamy herbatniki na blasze i skrapiamy je paroma łyżkami mleka.
4.Wystudzoną kaszę manny miksujemy z 200g masła roślinnego. Dzielimy na dwie części.Do jednej wrzucamy połowę orzechów i rodzynek, mieszamy delikatnie. Do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao, miksujemy i następnie wrzucamy pozostałe orzechy i rodzynki, delikatnie mieszamy. Na połowę blachy wykładamy jeden krem, na drugą połowę drugi krem.
5.Na masach układamy herbatniki, na które wylewamy polewę. Polewa:50g masła rozpuszczamy z 3 łyżkami mleka i szklanką cukru pudru. Gdy wszystko zacznie się gotować, gasimy gaz i dodajemy 3 łyżki kakao po czym szybko mieszamy aż polewa zgęstnieje. Wylewamy na herbatniki. Posypujemy połowę ciasta wiórkami, połowę kolorową posypką. Schładzamy w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego.
Porady
Do kremu można dodać także mieszankę keksową albo inne bakalie. Połowę ciasta z masą z kakaem można polać biała polewą i posypać posypką czekoladową.
Komentarze