Kasza z morelami i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jaglana kasza, która smakuje bardziej jak deser: z kawałkami moreli, miodem i podsmażonymi na maśle jabłkami

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    2 szklanki wody
    szczypta soli
    1 łyżka miodu
    100g suszonych moreli
    2 jabłka
    2 łyżki masła

Kasza z morelami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele pokroić drobno.
    Kaszę dokładnie opłukać, wsypać do wrzącej osolonej wody, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 20 minut. pod koniec gotowania dodać pokrojone morele i miód.
  • 2. Jabłka pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Usmażone jabłka wyłożyć na kaszę.

Porady

Jeśli na koniec gotowania kasza wchłonie wodę, lecz pozostanie nieco twarda, wstawić garnek do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy