KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych, nie pokruszonych ziaren jęczmienia. Pęczak zawiera błonnik, który jest składnikiem regulującym procesy trawienne, wspomagającym odchudzanie.Zawiera najwięcej wapnia. Jest to niezbędny materiał budulcowy naszych kości i szkliwa.

  • 60 min

Składniki:


  • 0,5 kg łopatki wieprzowej, gulaszowego z indyka lub innego ulubionego
    1,5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak (ilość zależy od tego ile chcecie ugotować dania)
    1 bakłażan
    1 mała cukinia
    1 cebula
    kawałek białej części pora
    1 marchewka
    4-6 szt. pieczarek
    2-3 ząbki czosnku
    1/2 czerwonej papryki
    1 l bulionu
    Przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, po łyżeczce: tymianku, oregano, estragonu, bazylii, chili pieprzu cayenne, słodkiej czerwonej papryki, młotkowanego pieprzu z kolendrą, sól morska ziołowa.
    olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Kasza pęczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Przygotowałam składniki.
  • kasza pęczak 2. Kasza pęczak.
  • pęczak 3. Zacznijmy od naszej królowej kaszy.
    Parokrotnie ją opłukałam i pozostawiłam na godzinę w wodzie.
    Będzie się wówczas krócej gotować.
  • cebula,czosnek,por 4. Na niewielkiej ilości oleju zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę.
    Dodałam plasterki pora i starty czosnek.
    Lekko posoliłam.
  • marchewka 5. Następnie wrzuciłam plasterki marchewki

  • czerwona papryka 6.
    i kawałki czerwonej papryki.
  • pieczarki 7. Po około 3 minutach wsypałam pokrojone w plasterki pieczarki.
  • cukinia bakłażan 8. Kolej na kawałki cukinii i bakłażana.
  • warzywa przyprawy 9. Wsypałam przyprawy i wlałam szklankę bulionu. Podsmażyłam je przez około 10 minut.
    Warzywa przełożyłam do miski jak były jeszcze półtwarde.
  • łopatka 10.
    Teraz etap mięsny.
    Pokroiłam w większą kostkę mięso.
  • łopatka przyprawy 11.
    Podsmażyłam je w niewielkiej ilości oleju.
    Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i słodką paprykę.
  • pęczak mięso 12. Zmniejszyłam ogień, wlałam bulion i gotowałam przez około
    30 minut aż mięso zmiękło.
    Wsypałam pęczak, przykryłam i gotowałam go do miękkości.
    W razie potrzeby można dolewać wodę lub bulion.
  • pęczak mięso 13. Pięknie napęczniał ;-)
  • pęczak z warzywami 14. Teraz wystarczy wymieszać warzywa z kaszą.
    Jeśli uznacie,że danie jest za gęste wystarczy podlać jeszcze bulionem.
  • kasza pęczak z warzywami 15.
    Smacznego!

Porady

Można wykorzystać inne ulubione warzywa np.kalafior,fasolkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować