Kasza jęczmienna z żurawiną i serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczne i zdrowe danie z kaszy jęczmiennej

  • 30 min

Składniki:

  • 4 łyżki żurawiny
    1 szklanka kaszy jęczmiennej
    15 dag kiełbasy wędzonej
    1 cebula
    1 łyżka masła
    1 szklanka bulionu
    10 dag ser żółty salami
    pieprz czarny mielony
    Sól morska
    1/2 szklanki białe wino

Kasza jęczmienna z żurawiną i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i siekamy drobno. W płaskim garnku rozpuszczamy masło , podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy pokrojoną kiełbaskę , podsmażamy. Dodajemy kasze jęczmienną- mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy 1/2 szklankę białego wina
  • 2. . Redukujemy alkohol. Mieszamy dolewamy bulionu 1/2 szklanki, mieszamy. Dusimy chwilę aż bulion wyparuje. Dolewamy znów bulionu - mieszamy. Powtarzamy czynność aż kasza będzie ugotowana.
  • 3. Na koniec dodajemy starty żółty ser. Mieszamy i dodajemy żurawinę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy