Kasza jęczmienna podana w taki sposób wyszła tak pyszna, że nawet Ci którzy jej nie lubią - zjedzą ze smakiem tą zapiekankę.
20 min
Składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej
250 g sera białego
4 jabłka
300 g serka homogenizowanego waniliowego
10 sztuk kiwi
1 szklanka rodzynek
około 9 łyżeczek cukru
tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego i do smażenia
Kasza jęczmienna z twarożkiem, jabłkami i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej dajemy 6 łyżeczek cukru, pokruszony ser biały, serek i rodzynki, mieszamy.
2.Połowę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
3.Kiwi obieramy i kroimy w plastry. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
4.Gotowe mieszamy z 2 łyżeczkami cukry, wykładamy na masę z kaszy. Połowę pozostałej kaszy dajemy na jabłka, a na nią plastry kiwi, posypujemy około 1 łyżeczką cukru.
5.Całość przykrywamy resztą kaszy. Zapiekamy pod przykryciem około minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Porady
W podobny sposób możemy przygotować zapiekankę z ryżem zamiast kaszy.
Komentarze