Kasza jęczmienna z twarożkiem, jabłkami i kiwi

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kasza jęczmienna podana w taki sposób wyszła tak pyszna, że nawet Ci którzy jej nie lubią - zjedzą ze smakiem tą zapiekankę.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
    250 g sera białego
    4 jabłka
    300 g serka homogenizowanego waniliowego
    10 sztuk kiwi
    1 szklanka rodzynek
    około 9 łyżeczek cukru
    tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego i do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza jęczmienna z twarożkiem, jabłkami i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej dajemy 6 łyżeczek cukru, pokruszony ser biały, serek i rodzynki, mieszamy.
  • 2. Połowę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
  • 3. Kiwi obieramy i kroimy w plastry. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • 4. Gotowe mieszamy z 2 łyżeczkami cukry, wykładamy na masę z kaszy. Połowę pozostałej kaszy dajemy na jabłka, a na nią plastry kiwi, posypujemy około 1 łyżeczką cukru.
  • 5. Całość przykrywamy resztą kaszy. Zapiekamy pod przykryciem około minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Porady

W podobny sposób możemy przygotować zapiekankę z ryżem zamiast kaszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować