Kasza jęczmienna z grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ukończyłam studia pedagogiczne o kierunku wychowanie przedszkolne. Bardzo lubię piec i gotować. Zajmuję się 4-osobową rodziną

Składniki:

  • ● 1 szkl. kaszy jęczmiennej
    ● 60 dag świeżych grzybów
    ● 2 szklanki wody
    ● 4 łyżki masła
    ● 2 cebule
    ● 1 szklanka śmietany
    ● 1 jajko
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza jęczmienna z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę
    i zagotowujemy. Do wrzątku
    wsypujemy kaszę, dodajemy
    sól oraz łyżkę masła, a następnie
    gotujemy na małym ogniu
    bez przykrycia, aż cała woda
    wsiąknie w kaszę. Odstawiamy
    w ciepłe miejsce.
  • 2. Grzyby oczyszczamy, kilkakrotnie
    płuczemy, osączamy
    i kroimy w paski. W drugim garnku
    zagotowujemy wodę, wrzucamy
    grzyby i gotujemy 5 minut,
    a następnie odcedzamy.
  • 3. Cebule obieramy i drobno
    siekamy. W rondlu roztapiamy
    2 łyżki masła, wrzucamy cebulę
    i szklimy. Dodajemy grzyby,
    sól oraz pieprz, podlewamy wodą
    i dusimy ok. 20 minut pod
    przykryciem.
  • Kasza jęczmienna z grzybami 4. Naczynie żaroodporne smarujemy
    masłem, na dnie układamy
    kaszę, a na niej duszone
    grzyby. Zalewamy śmietaną
    wymieszaną z roztrzepanym
    jajkiem. Zapiekamy 30 minut
    w temperaturze 130 °C.

Porady

● Aby kasza nabrała wyrazistego smaku, można ją ugotować w wywarze z kostki warzywnej lub grzybowej. ● Do śmietany możemy dodać 1-2 łyżki startego żółtego sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować