KASZA JĘCZMIENNA I GRYCZANA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Danie z dwóch rodzajów kasz z chrupiącym boczkiem, cebulką i smażonymi świeżymi grzybami.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kaszy jęczmiennej: 100 gramów
    - kaszy gryczanej: 100 gramów
    - oliwy z oliwek (może być więcej): 5 łyżek
    - cebula, posiekana: 1 sztuka
    - około boczku: 100 gramów
    - około grzybów mrożonych lub świeżych: 150 gramów
    - czosnku: 2 ząbki
    - sól, świeżo zmielony pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza jęczmienna i gryczana z boczkiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z wrzącą i posoloną wodą, włożyć kaszę jęczmienną i gryczaną. Gotować przez 15-20 minut. Ugotowaną odsączyć.
  • 2. Boczek pokroić w kostkę lub paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić boczek z cebulą, smażyć aż zaczną się rumienić. Przełożyć do miseczki.
  • 3. Grzyby świeże oczyścić i odsączyć, mrożone wcześniej rozmrozić. Pokroić na kawałki, małe grzybki zostawić w całości. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić grzyby z poszatkowanym czosnkiem i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż się lekko przyrumienią.
  • 4. Do usmażonych grzybów dodać ugotowane kasze i usmażony boczek z cebulką. Mieszając całość, lekko przysmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można posypać pietruszką lub podać z łyżką śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Grzyby Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować