• Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

    Dodane przez: Netka

  • Kasza jaglana na słodko,z jabłkami smakuje wybornie

  • Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

    Składniki

    1 szklanka kaszy jaglanej
    szczypta soli
    1 łyżeczka masła + do wysmarowania naczynia żaroodpornego
    2 szklanki wody+wrzątek do sparzenia kaszy
    2 łyżki miodu
    1 duże winne jabłko
    pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki
    cynamon
    cukier
    1 łyżka wiórków kokosowych


    naczynie żaroodporne (u mnie wielkości małej tortownicy)

  • Sposób przygotowania

    1.
    Kasza jaglana zapiekana z jabłkami - krok 1

    Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki.Odcedzić i zalać dwiema szklankami wody,dodać szczyptę soli i łyżeczkę masła.Gotować na małym ogniu przez ok. 20 min.Do ugotowanej kaszy dodać miód oraz łyżeczkę cynamonu.wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,nałożyć ugotowaną kaszę.Kaszę polać połową podanej ilości słodkiej śmietanki.Jabłko umyć i pokroić w plasterki.Plasterki jabłka ułożyć na kaszy,posypać cukrem i cynamonem,zalać resztą śmietanki i posypać kokosem.Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika.Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok.30-40 min.Smacznego!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, zdrowie_na_talerzu, jabłka, kasza jaglana, kasza_konkurs
  • 2 komentarze

Dodane przez: Netka

Netka 92

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-20T23:42:29+02:00

474 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »