Kasza jaglana z jabłkiem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną dokładnie wypłukaną w zimnej wodzie, odcedzić i przelać na sitku wrzątkiem. Odsączyć, przełożyć do małego rondelka, wlać pół szklanki wody. Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia, zamieszać i dalej gotować na wolnym ogniu 8-10 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
2.Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone owoce i smażyć 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.
3.Dodać wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną, wymieszać i jeśli to konieczne, to przez chwilę podgrzewać. Posłodzić do smaku syropem z akacji. Podawać wymieszane z serkiem wiejskim i posypane cynamonem.
4.*pomysł powstał z na podstawie przepisu @edytaha zamieszczonego na jednym z portali kulinarnych, z tym, że ja ryż zastąpiłam kaszą jaglaną i dodałam gruszki.
Komentarze