Kasza jaglana z jabłkiem i gruszką

5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek nie tylko dla maluchów. Kasza jaglana i owoce dostarczają wielu cennych składników.

  • 15 min

Składniki:

  • kasza jaglana – 1/4 szk.
    jabłko – 1 szt.
    gruszka – 1 szt.
    masło – 1 łyżka
    syrop z akacji – do smaku
    serek wiejski – 2 łyżki
    cynamon – do podania
    sok z cytryny – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kasza jaglana z jabłkiem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukaną w zimnej wodzie, odcedzić i przelać na sitku wrzątkiem. Odsączyć, przełożyć do małego rondelka, wlać pół szklanki wody. Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia, zamieszać i dalej gotować na wolnym ogniu 8-10 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  • 2. Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone owoce i smażyć 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Dodać wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną, wymieszać i jeśli to konieczne, to przez chwilę podgrzewać. Posłodzić do smaku syropem z akacji. Podawać wymieszane z serkiem wiejskim i posypane cynamonem.
  • 4. *pomysł powstał z na podstawie przepisu @edytaha zamieszczonego na jednym z portali kulinarnych, z tym, że ja ryż zastąpiłam kaszą jaglaną i dodałam gruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować