Kasza jaglana z jabłkami

4.5 (169 ocen)

Zapiekana kasza jaglana z jabłkami i polewą śmietanową z wanilią. Danie powstało coś na wzór ryżu z jabłkami, ale jest delikatniejsze i bardziej wartościowe dzięki kaszy jaglanej.

Składniki:


  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    2 szklanki mleka
    szczypta soli
    500g jabłek słodkich (waga po obraniu)
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    400g śmietany 18%
    3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kasza jaglana z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w mleku ze szczyptą soli przez około 15min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka. Przestudzić.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z cynamonem i cukrem trzcinowym. Z cukru można zrezygnować, jeżeli jabłka są bardzo słodkie.
  • 2. Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym i połowę wlać do przestudzonej kaszy jaglanej. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Połowę kaszy wyłożyć na dno formy (20x20cm) wysmarowanej masłem i wyrównać. Rozsmarować warstwę jabłek z połowy porcji, resztę kaszy i znów jabłka. Każda warstwa powinna być rozłożona równo po całej powierzchni.
  • 4. Na wierzch wylać waniliową śmietanę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 30min. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować