Lubię przygotowywać nowe potrawy i patrzeć jak moja rodzina zajada je z wielkim apetytem. Tak przygotowana kasza okazała się strzałem w dziesiątkę. Wszystkim bardzo smakowała.
Składniki:
• 40 dag kaszy gryczanej
• 20 dag sera rokpol lub dowolnego innego sera z niebieską pleśnią
• 20 dag sera feta
• 40 dag pieczarek
• 4 jajka
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki tartej bułki
• Zioła prowansalskie
• Sól
• Świeżo mielony czarny pieprz
• Świeży koperek i pietruszka do posypania
Kasza gryczana zapiekana z fetą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kaszę opłucz, osącz, przełóż do garnka, zalej taką ilością wrzątku, aby sięgała 2 cm ponad kaszę. Dodaj łyżkę masła, doprowadź do wrzenia, osól, zmniejsz płomień i gotuj kaszę pod przykryciem jeszcze 10 minut. Następnie odstaw ją w ciepłe miejsce na 30 minut, aby kasza jeszcze spęczniała.
2.2. Ser feta oraz rokpol pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść lub obierz (jeśli są mocniej zabrudzone), ale na pewno ich nie myj. 2/3 grzybów pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce masła.
3.3. Kaszę przełóż do miski i rozdrobnij widelcem, możesz też przepuścić ją przez maszynkę. Do rozdrobnionej kaszy dodaj obydwa rodzaje serów pokrojone w kostkę oraz podsmażone na maśle pieczarki. Następnie wbij jajka im wszystko wymieszaj. Powstałą masę przypraw ziołami, solą oraz czarnym pieprzem.
4.4. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem i oprósz tartą bułką. Do tak przygotowanego naczynia przełóż kaszę, wyrównaj wierzch.
5.5. Pozostałe surowe pieczarki pokrój w niezbyt cienkie paski i układaj rzędami na wierzchu kaszy. Oprósz solą, pieprzem oraz ziołami i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekankę piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na ciepło lub zimno posypane ziołami.
Komentarze