Kasza gryczana podana z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki, wątróbki oraz serduszka drobiowe kroimy w bardzo drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojone mięso i przesmażamy je do miękkości. Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i jarzynką do smaku. Mąkę mieszamy ze śmietaną tak aby nie było grudek, a następnie wlewamy do usmażonego mięsa i jeszcze 5 minut wszystko dusimy. Kasze gryczaną z grzybami wsypujemy na wrzącą wodę (ok 3-4 szklanki) i doprawiamy 0,5 łyżeczki soli. Gotujemy 15 minut, po wyłączeniu gazu, kasze pozostawiamy jeszcze przez 5 minut w garnku, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz i polewamy przygotowanym sosem. Jemy na gorąco.
Komentarze