Drobiowe kąski w orzechowej skorupce

0 (0 ocen)

Pyszne i delikatne mięso zamknięte w chrupiącej i aromatycznej panierce z orzechów włoskich.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    1 szkl grubo zmielonych orzechów włoskich
    3 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz
    papryka słodka, czosnek granulowany
    2 jajka

    Sos czosnkowy:
    4 łyżki śmietany 18%
    torebka sosu sałatkowego czosnkowego

Drobiowe kąski w orzechowej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć przyprawami i odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
    Sos: wymieszać składniki i wstawić do lodówki na ok pół godziny.
  • 2. Jajka rozbełtać, orzechy wymieszać z bułką tartą. Kawałki kurczaka maczać w jajku a następnie panierować w orzechach. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem.

Porady

Orzechów nie trzeba mielić. Wystarczy włożyć je do woreczka foliowego i rozwałkować wałkiem. Kaski będą pyszną ciepłą przekąską lub dodatkiem do obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy