Kąski kurczaka w sosie pieczarkowo-ogórkowym

0 (0 ocen)

często mam tak,ze brak mi pomysłu na mięso ale czy zawsze musimy jeść kotlet w panierce?-oczywiście,że nie:) wystarczy kilka prostych składników i otrzymujemy pyszne aromatyczne mięsko w sosie:)

Składniki:

  • 550 g piersi z kurczaka
    2 łyżki sosu worcester
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól,pieprz do smaku
    170 g pieczarek
    2 ogórki konserwowe
    1 łyżka mąki
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kąski kurczaka w sosie pieczarkowo-ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, krojąc mięso pod skosem. Do miski przelać sos worcester, dodać majeranek, pieprz, sól i paprykę, wymieszać. Przełożyć mięso i wymieszać. Odłożyć na 15 minut.
  • dodać pieczarki 2. W rondlu rozgrzać olej i partiami wkładać mięso i obsmażać.
    Następnie dodać pokrojone w ćwierć plasterki pieczarki. Dusić aż grzybki zmiękną.
  • dodać ogórki i dusić około 5 minut 3. Ogórki osączyć z zalewy i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka i dusić jeszcze około 5 minut ( jeśli jest zbyt "sucho" w garnku podlać 1/4 szklanki wody).
  • 4. Mięso wyjąć z garnka na talerz ( na chwilę). W miseczce wymieszać mąkę z 1/2-3/4 szklanki wody. Przelać mieszankę do garnka i zagotować. Gotować około 2-3 minut i dodać mięso i podgrzać je w sosie.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować