często mam tak,ze brak mi pomysłu na mięso ale czy zawsze musimy jeść kotlet w panierce?-oczywiście,że nie:) wystarczy kilka prostych składników i otrzymujemy pyszne aromatyczne mięsko w sosie:)
Składniki:
550 g piersi z kurczaka
2 łyżki sosu worcester
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól,pieprz do smaku
170 g pieczarek
2 ogórki konserwowe
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
Kąski kurczaka w sosie pieczarkowo-ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, krojąc mięso pod skosem. Do miski przelać sos worcester, dodać majeranek, pieprz, sól i paprykę, wymieszać. Przełożyć mięso i wymieszać. Odłożyć na 15 minut.
2.W rondlu rozgrzać olej i partiami wkładać mięso i obsmażać.
Następnie dodać pokrojone w ćwierć plasterki pieczarki. Dusić aż grzybki zmiękną.
3.Ogórki osączyć z zalewy i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka i dusić jeszcze około 5 minut ( jeśli jest zbyt "sucho" w garnku podlać 1/4 szklanki wody).
4.Mięso wyjąć z garnka na talerz ( na chwilę). W miseczce wymieszać mąkę z 1/2-3/4 szklanki wody. Przelać mieszankę do garnka i zagotować. Gotować około 2-3 minut i dodać mięso i podgrzać je w sosie.
Smacznego!
Komentarze