Kartoflanka z kluseczkami

4.48 (144 ocen)

Pyszna, rozgrzewająca zupka - idealna na zimne dni

Składniki:

  • - 1,5 kg ziemniaków
    - 2-3 litry bulionu drobiowego ( ew. z kostki)
    - 3 cebule
    - 3 kiełbasy polskie
    - 150g mąki
    - woda
    - sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.48 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kartoflanka z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. W miseczce łączymy mąką z odrobiną soli i wodą - tyle, żeby wyrobić ciasto. Kiedy ziemniaki będą się robiły miękkie dorzucamy kiełbasę z cebulką a następnie rwiemy na kawałeczki ciasto i wrzucamy do zupy . Mieszamy , doprawiamy do smaku solą pieprze,. gałką i majerankiem. Zostawiamy na 5-10 min na wyłączonej kuchence, pod przykrywką i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować