Kartoflanka z dzieciństwa

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tę zupę gotowała nam mama, gdy byliśmy dziećmi – a było nas w domu sześcioro. Do zupy najlepiejsmakowały naleśniki albo racuchy.

Składniki:

  • 2 marchewki
    pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    ziele angielskie
    2-3 liście laurowe
    5-6 ziemniaków (takich, które się rozgotowują)
    kostka rosołowa
    2 łyżeczki mąki
    natka pietruszki
    sól
    cukier
    1,5 l serwatki
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kartoflanka z dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflanka z dzieciństwa 1. Warzywa starannie myjemy, obieramy i drobno kroimy.
  • Kartoflanka z dzieciństwa 2. Warzywa gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej i przypraw.
  • Kartoflanka z dzieciństwa 3. Serwatkę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Możemy dodać szczyptę cukru. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Pietruszka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować