KARTOFLANIKI BIESZCZADZKIE

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Jest to rewelacyjne danie. Znam je jeszcze od mojej babci, która mi je piekła jak byłam mała, potem moja mama a teraz ja piekę je dla mojego męża bo wręcz za nimi przepada

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 1/2 kg mąki pszennej
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 łyżki kwaśniej śmietany
    - 1 całe jajko
    - 1/2 szkl mleka słodkiego
    - 1/2 szkl ciepłej wody
    - sól
    - pieprz
    - 3 łyżki oliwy z oliwek lub ok 10 dkg roztopionego masła
    Składniki na farsz:
    - 1 mała słodka kapusta
    - 1 kostka białego sera
    - 1/2 kg ziemniaków
    - kminek
    - sól
    - pieprz
    - 1 kostka masła
    - 2 cebule pokrojone w kosteczkę
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartoflaniki bieszczadzkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Kapustę kroimy drobno i ją gotujemy do miękkości.
    2. Ziemniaki obieramy i nastawiamy do ugotowania. odcedzamy.
    3. teraz robimy podobnie jak farsz na pierogi czyli ziemniaki + ser biały+ kapusta ugotowana + kminek + przyprawy+Cebulka podsmażona.
    dokładnie mieszamy.Doprawiamy do smaku.
    4. Następnie miesimy ciasto.
    Robimy dołek w mące. Dodajemy do niej zmieszane razem mleko, ciepła woda i jajko. Dodajemy sól i kwaśną śmietanę i oliwę z oliwek i proszek do pieczenia.
    5 Zagniatamy ciasto. Ciasto ma być takiej konsystencji jak na pierogi.
    6. Teraz możemy rozwałkowywać ciasto i wykrawać większe koła a w nie dać farsz i formować jak większe pierogi lub sakiewki.
    7. układamy na formie posmarowanej tłuszczem i posypaną mąką i pieczemy ok 20 min.
    8. Smazymy cebulkę na maśle.
    9 Upieczone kartoflaniki można podawać cebulką i masełkiem lub z kwasną smietaną a nawet z kefirem. Doskonale smakują zarówno na gorąco jak i na zimno

Porady

Upieczone kartoflaniki można podawać cebulką i masełkiem lub z kwasną smietaną a nawet z kefirem. Doskonale smakują zarówno na gorąco jak i na zimno

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

PPWS_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kuchnia kresowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować