Kartoffelkrapfen

4.5 (178 ocen)

Kartoffelkrapfen to potrawa kuchni niemieckiej.Świetnie sprawdza się w podróży albo jako lunch.Polecam:)

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
    50 g masła
    0,5 kg mąki
    2 łyżeczki nasion kminku
    1 jajko

    50 g masła
    1 cebula
    1 łodyga selera naciowego
    1 młody por
    2 małe marchewki
    500 g wątróbki
    1 łyżeczka papryki w proszku
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    150 ml białego wina lub bulionu
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól i pieprz do smaku
    dodatkowo jedno rozkłucone jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartoffelkrapfen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoffelkrapfen 1. Wątróbkę oczyszczamy z błonek,myjemy,kroimy na mniejsze kawałki,wycieramy papierpwym recznikiem,odstawiamy.Marchewkę kroimy w kostkę,selera i pora w paski i krążki,cebulę w słupki. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy warzywa i dusimy na małym ogniu do czasu aż będą lekko miękkie.Dodajemy wątróbkę i smażymy wszystko aż wątróbka zmieni kolor,potem dodajemy paprykę,przecier pomidorowy i wino lub bulion,wszystko dusimy razem przez ok 5 minut a na końcu dodajemy posiekaną natkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Odstawiamy pod przykryciem.
  • Kartoffelkrapfen 2. Ziemniaki gotujemy w lekko posolonej wodzie.Ugotowane odcedzamy i dokładnie ugniatamy.Do jeszcze ciepłych dodajemy połowę mąki,jajko,masło,kminek i pieprz do smaku.Zagniatamy szybko ciasto,w miarę konieczności dosypujemy więcej mąki.Ciasto powinno mieć taką konsystencję by można było uformmować z niego koło.Odrywamy kawałki ciasta,na posypanej mąką stolnicy lub blacie formujemy koło (można delikatnie je rozwałkować),nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta w taki sposób by powstały większe pierogi. "Pierogi" układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każdego smarujemy rozkłuconym jajkiem.
  • Kartoffelkrapfen 3. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180-190 C i pieczemy nasze Kartoffelkrapfen do czasu aż będą miały złoty kolor,czyli ok 20-30 min.
    Doskonałe na lunch,w podróży czy na obiad z ulubioną sałatką.

Porady

Jeśli nie lubimy całych nasion kminku możemy użyć kminku zmielonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (411 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować