Kartacze, kołduny, cepeliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowe ziemniaki tarkujemy,odciskamy przez śiereczkę,zeby były bez
wody.Jesli ziemniaki sa kupowane dobrze dodac kilka łyżeczek mąki
ziemniaczanej,ze ,,swjskich"ziemniaków krochmal sie wytrąci gdy
pozostawimy wodę z odcisnietych ziemniaków.Po kilku minutach krochmal
opadnie na dno,wtedy trzeba go troszke dodac do przeciśnietych
ziemniaków.Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana
mase.Mieso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana mase
rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na srodek wkładamy porcje
miesa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej,formując kule.W garnku nastawiamy
wode osolona(musi byc dosc słona,zeby smak przeszedl na kartacze).Kartacze
wrzucamy pojedynczo nie przerywając wrzenia wody.Gotujemy ok 45 minut.Na
patelni smazymy pokrojony boczek na małą kosteczkę.Gdy boczek sie
zrumieni,dodajemy pokrojona w kosteczkę
cebulkę,zrumieniamy.Wyłaczamy.Polewamy ugotowane kartacze
Pyszne są na drugi dzień, przekrojone na pól, odgrzewane na patelni.
Komentarze