Kartacze

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne kartacze z mięsem mielonym i cebulką.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -4 kg ziemniaków
    - mąka ziemniaczana (4 czubate łyżki lub więcej zależy ile będzie skrobi z ziemniaków)
    - 1 kg mięsa mielonego
    - cebula
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej ugotować 1,5 kg ziemniaków i zmielić w prasce lub maszynce do mięsa. Resztę ziemniaków 2,5 kg obrać i zetrzeć na tarce lub szatkownicy. Odciskamy ziemniaki z soku do miski, aby ustała się skrobia. Wyciśnięte ziemniaki dodajemy do ugotowanych. Mieszamy. Dodajemy skrobię, mąkę ziemniaczaną i solimy. Następnie wyrabiamy gładką masę.
    Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy startą cebulę i wyrabiamy. Bierzemy kęs masy ziemniaczanej, spłaszczamy na dłoni, kładziemy kęs mięsa mielonego i formuje podłużne kluski. Kartacze wkładamy do osolonego wrzątku. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 10min.
    Na patelni smażymy pokrojoną cebulkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Polewamy cebulką gotowe kartacze.

Porady

Z tych składników wychodzi ok. 25 kartaczy średniej wielkości. Jeżeli chcemy mniejszą ilość proporcjonalnie dzielimy składniki. Ja niezjedzone mrożę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować