Karpatka z waniliowym kremem

4.51 (160 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, rozpływająca się w ustach karpatka to jedno z moich ulubionych ciast.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g margaryny
    250 ml (1 szklanka) wody
    1 szczypta soli
    150 g (1 szklanka) mąki (polecam mąkę dalachowską)
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    5 dużych jajek
    Krem:
    200 g masła 82%
    1 litr mleka 3,2 %
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    3/4 szklanki cukru
    2 budynie waniliowe duże (na 3/4 litra mleka)
    Dodatkowo:
    2 łyżeczki margaryny (do wysmarowania formy)
    2 łyżki mąki (do wysypania formy)
    1 łyżka cukru pudru (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka z waniliowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W rondlu rozpuścić wodę z margaryną i podgrzać prawie do zagotowania. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszać energicznie drewnianą łyżką, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić do przestudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia się składników. Dwie blaszki o takich samych wymiarach (u mnie 36x25 cm) wysmarować łyżeczką margaryny i wysypać łyżką mąki. Ciasto podzielić na dwie części i równomiernie rozsmarować na dnie blaszek. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) lub do 180 stopni z termoobiegiem. Piec około 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na 10 minut do wystudzenia.
  • 2. Krem: 750 ml mleka zagrzać. W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka dodać budynie i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy budyń zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszysto. Do masła dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Przygotowaną masę przełożyć na jedną warstwę wystudzonego ciasta i rozsmarować. Przykryć drugim ciastem i delikatnie docisnąć. Posypać obficie cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Porady

Ciasta można piec w piekarniku oddzielnie, każde po 30 minut. Cukier waniliowy można zastąpić miąższem z 1 laski wanilii. Zamiast cukru pudru można zrobić ulubioną polewę czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Impreza Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować