Karpatka z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Wode zagotować z margaryna,dodac mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszając prazyc przez 5 minut.Zdjąć z ognia i ostudzić. Zimne ciasto przełożyc do makutry i wbijac po jednym,całym jajku i ucierać do jednolitej masy.Podzielic na dwie części. Forme do ciasta posmarować tylko margaryną i jedną częsc ciasta rozsmarowac na blasze i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni na włączonym termoobiegu najpierw jedna czesc a potem drugą.
Po upieczeniu dwóch czesci karpatke przełożyć kremem
Wykonanie kremu:
1 ½ mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym. 1 ½ mleka i obie mąki wymieszac mikserem i wlac do gotującego się mleka. Mieszac pałką az zgęstnieje. Zdjąć z ognia wystudzic. Margaryne utrzec pałką do białości i po jednej łyżce ucierając pałką dodawac wczesniej przygotowana zimna mase. Ucierac aż do jednolitej masy i gotowy kremik wstawic do lodówki.
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki roztopic w garnuszku i delikatnie gotować na malutkim ogniu aż cukier się rozpuści i energicznie mieszać. Odstawic. Chłodna ale nie zimna polewa polac ciasto.
Porady
Jeśli polewa będzie za gęsta należy dodać trochę wody, jeśli za rzadka proszę dodac kakao.
Komentarze