karpatka z malinowa wkładką

4.46 (213 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Karpatka od lat niezmiennie cieszy się u nas wielkim powodzeniem. Choćby nie wiem jakie ciasta stały na stole to ona zawsze znika jako pierwsza. Przeważnie robię ją w klasycznej wersji albo z czekoladowym kremem. Tym razem jednak przełamałam smak lekko kwaśną warstwą malin w galaretce.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:

    4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka wody
    100 g masła
    na krem:
    4 żółtka
    1 litr mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    300 g masła
    na wkładkę:
    300 g malin (użyłam mrożonych)
    2 opakowania galaretki malinowej
Wystaw ocenę:

4.46 (213 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Karpatka Desery Ptysie

Karpatka z malinowa wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i mieszać kilka minut na małym ogniu, żeby ciasto się dobrze zaparzyło i nie miało grudek. Wystudzić. Do zimnej masy wmiksować stopniowo jajka po jednym. Podzielić ciasto na połowę i rozsmarować na dwóch kawałkach papieru do pieczenia o wielkości blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze kwadrans. Wystudzić.
  • 2. Przygotować krem: żółtka wymieszać z mąkami, budyniem, cukrem i odrobiną mleka. Resztę mleka
    zagotować i wlać rozrobione budynie. Ugotować na gęsto i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Krem podzielić na połowę.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 650 ml wody. Kiedy wystygną wsypać maliny (nie rozmrażać) i wymieszac. Odstawić aż zacznie tężeć. Blaszkę do pieczenia wyłożyć wysoko papierem. Na dnie ułożyć blat ciasta i rozsmarować połowę kremu. Wyłożyć tężejące maliny w galaretce i odstawić żeby całkiem zastygły. Na nie wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Maliny Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować