Karpatka z malinami lodami i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Nie tylko szarlotka jest pyszna z lodami,ja proponuję taki zestaw.

Składniki:


  • CIASTO,
    1,5 szkl woda,
    1,5 szkl mąka pszenna,
    3/4 kost margaryna,
    8 szt jajka,
    Krem,
    1 kost margaryna,
    25 dkg cukier puder,
    1 szt cukier wanilinowy,
    1 szkl mleko,
    1 kg maliny świeże,
    lody,
    do dekoracji bita śmietana

Karpatka z malinami lodami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto; Wodę zagotować z margaryną dodać mąkę i energicznie wymieszać.Odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia.Do jeszcze letniej masy dodawać po jednym jajku i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.Ciasto podzielić na 2 części.upiec dwa jednakowej wielkości ciasta. Krem;Z mleka ,cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń.Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać porcjami zimny budyń energicznie ucierając. Na pierwszy placek wyłożyć krem budyniowy, posypać malinami(odłożyć szklankę malin na sos) przykryć drugim plackiem i na górze oprószyć cukrem pudrem.Maliny zmiksować z 3 łyżkami cukru. Podać z bitą śmietaną ,lodami ,malinami i sosem malinowym. Blacha 25*36 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy