Karpatka z kremem mascarpone i borówkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
Mleko,masło i szczyptę soli gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy stopniowo mąkę,zmniejszamy ogień i mieszamy bardzo energicznie,nie zdejmując garnka z ognia przez około 1 minutę,aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę.Ciasto studzimy.Przekładamy wystudzone ciasto do miksera i ciągle miksując,dodajemy stopniowo jajka. Można też w tym momencie dodać proszek do pieczenia.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
Dwie tortownice (u mnie o śr.28 cm.) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto równomiernie rozkładamy na dwóch blachach i wyrównujemy.
Ciasto pieczemy w 220 st. 15 minut.
Masa:
Serek mascarpone mieszamy z 5 łyżkami cukru pudru. Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem pudrem. Następnie łączymy serek z ubitą śmietaną.
Na jedną część karpatki wykładamy krem i posypujemy go borówką amerykańską i przykrywamy drugą częścią ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy borówkami.
Komentarze