Karpatka z kremem budyniowym

4.5 (192 ocen)

  • 45 min

Chrupiące ptysiowe ciasto wypełnione po brzegi delikatnym i słodkim kremem budyniowym - rozpływa się w ustach!

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    CIASTO:
    * mąka - 200 g
    * masło - 100 g
    * woda - 250 ml
    * jajko - 5 szt
    * sól - 1 szczypta
    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    KREM BUDYNIOWY :
    * mleko - 750 ml
    * masło - 100 g
    * jajko - 4 szt
    * mąka pszenna - 4 czubate łyżki
    * mąka ziemniaczana - 5 czubatych łyżek
    * cukier - 3/4 szkl
    * cukier wanilinowy - 1 op
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Karpatka z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Rozgrzewamy piekarnik do 200C.

    W garnku gotujemy masło z wodą i szczyptą soli.

    Cały czas mieszając wsypujemy przesianą wcześniej mąkę.

    Mieszamy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka.

    Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

    Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i energicznie mieszając dodajemy do zaparzonej mąki ,aż powstanie jednolita masa.

    Blachę ( u mnie 22 x 30 ) wykładamy papierem do pieczenia.

    Połowę ciasta wyciągamy na blachę i rozprowadzamy tworząc fale.

    Pieczemy ok. 30 minut , odstawiamy na kratkę do wystudzenia.

    Tak samo postępujemy z drugim ciastem.

    KREM BUDYNIOWY :

    500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło.

    Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.

    Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.

    Ciepły wylewamy na upieczone ciasto , przykrywamy drugim i obficie posypujemy cukrem pudrem.

    Zajadamy po ostudzeniu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować