Karpatka z galaretką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę i masło doprowadzamy do wrzenia w garnku Zmniejszamy ogień do minimum, stopniowo dodajemy mąkę stale mieszając, aż na dnie garnka utworzy się kula ciasta. Przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie wbijamy po 1 jajku i wyrabiamy mikserem.Na koniec dodajemy proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy na dwóch identycznych blaszkach o wymiarach 25x35,wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez pierwsze 20 min w temp. 200 C, następnie przez 10 min w temp. 150C.
Mąkę i budynie rozrabiamy w szklance mleka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem i olejkiem. Gdy mleko zacznie się gotować zdejmujemy z ognia, wlewamy rozrobione mąki stale mieszając. Ustawiamy ponownie na małym ogniu i chwile gotujemy. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu stale miksując. Galaretkę rozrabiamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylewamy w ,,doliny” na 1 cieście, przykrywamy kremem i drugim ciastem, posypujemy cukrem pudrem. Chłodzimy 2 godziny w lodówce.
Komentarze