Karpatka z galaretką.

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Pomysł na tę karpatkę podsuneła mi teściowa. Cała rodzina ją uwielbia.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    125 g masła
    1 szklanka wody
    4 jajka
    1,25 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    750ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki budyniu cytrynowego
    0,5 szklanki cukru.
    1 olejek cytrynowy
    1 kostka masła ekstra
    1 galaretka agrestowa lub cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Karpatka z galaretką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę i masło doprowadzamy do wrzenia w garnku Zmniejszamy ogień do minimum, stopniowo dodajemy mąkę stale mieszając, aż na dnie garnka utworzy się kula ciasta. Przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie wbijamy po 1 jajku i wyrabiamy mikserem.Na koniec dodajemy proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy na dwóch identycznych blaszkach o wymiarach 25x35,wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez pierwsze 20 min w temp. 200 C, następnie przez 10 min w temp. 150C.
    Mąkę i budynie rozrabiamy w szklance mleka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem i olejkiem. Gdy mleko zacznie się gotować zdejmujemy z ognia, wlewamy rozrobione mąki stale mieszając. Ustawiamy ponownie na małym ogniu i chwile gotujemy. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu stale miksując. Galaretkę rozrabiamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylewamy w ,,doliny” na 1 cieście, przykrywamy kremem i drugim ciastem, posypujemy cukrem pudrem. Chłodzimy 2 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować