Karpatka z galaretką

4.98 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To smaczne i szybkie do zrobienia ciasto, które w mig znika z talerza.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. mąki
    5 jajek
    1/2 kostki margaryny
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    op. budyniu śmietankowego (na 1/2 l mleka)
    1/2 l mleka
    kostka masła
    żółtko
    1 szkl. cukru pudru
    olejek arakowy

    Oraz:
    op. galaretki, np. truskawkowej
    tłuszcz do formy
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.98 (159 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery Galaretki

Karpatka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zagotowujemy ze szklanką wody. Wsypujemy mąkę. Mieszając, gotujemy, aż ciasto zgęstnieje. Studzimy. Następnie ucierając, dodajemy po 1 jajku i proszek. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na posmarowane tłuszczem 2 blachy (25x35 cm). Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy
  • 2. Budyń gotujemy na mleku według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodając żółtko, kilka kropli olejku i budyń.
  • 3. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na placek, smarujemy kremem i przykrywamy drugim plackiem.
    Posypujemy cukrem pudrem. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mąka

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować