Lubię wymyslać nowe przepisy i przerabiać klasyczne. Miałam ochotę na karpatkę ale jej klasyczna wersja wydała mi się zbyt banalna. Dodałam więc owoce, galaretki i wyszło całkiem ciekawe ciacho. Taka karpatka na bogato.
2 godz.
Składniki:
*forma 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
125 g margarny
1 szklanka mąki
4 jajka
1 szklanka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
na krem:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 kostka masła
na piankę:
2 galaretki truskawkowe
1 opakowanie śnieżki
1/2 szklanki mleka
3 banany
na wierzch:
500 g truskawek
1 puszka ananasa w kawałkach
2 galaretki arbuzowe
Karpatka na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Wodę z margaryną zagotować, zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wstawić na ogień. Mieszać (najlepiej drewnianą pałka do ucierania) aż masa stanie się gęsta i jednolita i zacznie odchodzić od rondelka. Wystudzić. Wbić jajka. wsypać sól i proszek do pieczenia. Zmiksować dokładnie. Częścią ciasta napełnić szprycę z grubą końcówką i wycisnąć na papier do pieczenia 5 pasków ciasta o długości blaszki. Resztę ciasta rozsmarowac w foremce i piec wszystko około godzinę w 170*C.
2.Krem: mąki, cukier i szklankę mleka wymieszać, resztę mleka zagotować i ugotowac budyń. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem.
3.Pianka: Galaretki rozpuścić w szklance wody. Śnieżkę ubić z mlekiem i połączyć z zimną ale płynną galaretką. Odstawić. Na blacie ciasta rozsmarować krem. Na wierzchu ułożyć wzdłuż paski ciasta. Pomiędzy poukładać plasterki banana. Zalać tężejącą pianką. Kiedy zastygnie ułożyć ananasy i truskawki i zalać tężejącą galaretą arbuzową rozpuszczoną wcześniej w 2 szklankach wody.
Komentarze