Karpatka Mamusi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolejne niezawodne ciasto - mojej niezawodnej Mamy

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :
    Szklanka wody
    125g margaryny
    Szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    Pół kostki margaryny
    Opakowanie cukru wanilinowego
    4 kopiate łyżki mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    4 jajka

Karpatka mamusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę rozpuścić,dolać wodę.Wsypać mąkę i mieszać aż zgęstnieje.Przestudzić. Wbijać po jednym jajku ciągle miksując,wsypać proszek do pieczenia. Masę podzielić na dwie części. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Pieczemy 25-30 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.
  • 2. Krem:
    2 szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. Resztę mleka zmiksować razem z jajkami i mąką. Wlać do gotującego się mleka,zrobić budyń,mieszać 1-2 minuty by nie było grudek.
    Gdy przestygnie,wyłożyć na pierwszą część ciasta,i przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy