Karpatka królewska

0 (0 ocen)

Pyszna karpatka z podwójnym kremem- waniliowym i czekoladowym. Ciasto "góry" oblane czekoladą tworzy piękną dekoracje ciasta. Bardzo smaczne i nie takie słodkie jakby się wydawało.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szkl. wody
    - 100 g. masła
    - 4 jaja
    - 1 szkl. mąki

    Krem waniliowy:
    - 3 szkl. mleka
    - 1/2 szkl. cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - kilka kropli esencji z wanilii
    - 1 jajko
    - 4 żółtka
    - 40 g. mąki ziemniaczanej
    - 20 g. mąki pszennej
    - 250 g. masła
    - 30 g. cukru

    Krem czekoladowy:
    - 100 g. czekolady mlecznej
    - 100 g. czekolady gorzkiej
    - 500 ml. mleka
    - 1/2 szkl. cukru
    - 100 g. masła
    - 100 g. mąki pszennej
    - 120 g. mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki kakao

    Polewa:
    - 50 g. gorzkiej czekolady
    - 3 łyżki śmietany słodkiej 18%
    - 2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zagotować wodę z margaryną. Dodać mąkę i dalej gotować ucierając. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne, wbijamy kolejno jaja i miksujemy ok 5 min., do uzyskania jednolitej masy. Masę podzielić na 2 części. Każdą wylać na blachę o wym. 25x30 cm. wysmarowaną masłem i obłożoną pergaminem. Piec w 200 stopniach od 15 do 25 min.
  • 2. Krem waniliowy:
    Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem i wanilią. Pozostałą szkl. mleka zmiksować z jajkiem, żółtkami i mąkami. Wlać do wrzącego mleka.
    Energicznie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Odstawić do wystygnięcia.
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo budyń. Odstawić.
  • 3. Krem czekoladowy:
    W garnku umieścić 350 ml mleka, czekolady, masło, kakao i cukier. Zagotować i dodać obie mąki rozprowadzone pozostałym mlekiem. Zagotować, cały czas mieszając. Wyłożyć na ostygnięte ciasto karpatkowe. Na to wyłożyć krem waniliowy. Przykryć drugą warstwą ciasta.
  • 4. Czekoladę rozpuścić z mlekiem i śmietaną na wolnym ogniu, energicznie mieszając. Następnie wylać na karpatkę.

Porady

Ciasto najlepsze po 2 dniach w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować