Pyszna karpatka z podwójnym kremem- waniliowym i czekoladowym. Ciasto "góry" oblane czekoladą tworzy piękną dekoracje ciasta. Bardzo smaczne i nie takie słodkie jakby się wydawało.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szkl. wody
- 100 g. masła
- 4 jaja
- 1 szkl. mąki
Krem waniliowy:
- 3 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropli esencji z wanilii
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 40 g. mąki ziemniaczanej
- 20 g. mąki pszennej
- 250 g. masła
- 30 g. cukru
Krem czekoladowy:
- 100 g. czekolady mlecznej
- 100 g. czekolady gorzkiej
- 500 ml. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 100 g. masła
- 100 g. mąki pszennej
- 120 g. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
Karpatka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Zagotować wodę z margaryną. Dodać mąkę i dalej gotować ucierając. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne, wbijamy kolejno jaja i miksujemy ok 5 min., do uzyskania jednolitej masy. Masę podzielić na 2 części. Każdą wylać na blachę o wym. 25x30 cm. wysmarowaną masłem i obłożoną pergaminem. Piec w 200 stopniach od 15 do 25 min.
2.Krem waniliowy:
Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem i wanilią. Pozostałą szkl. mleka zmiksować z jajkiem, żółtkami i mąkami. Wlać do wrzącego mleka.
Energicznie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo budyń. Odstawić.
3.Krem czekoladowy:
W garnku umieścić 350 ml mleka, czekolady, masło, kakao i cukier. Zagotować i dodać obie mąki rozprowadzone pozostałym mlekiem. Zagotować, cały czas mieszając. Wyłożyć na ostygnięte ciasto karpatkowe. Na to wyłożyć krem waniliowy. Przykryć drugą warstwą ciasta.
4.Czekoladę rozpuścić z mlekiem i śmietaną na wolnym ogniu, energicznie mieszając. Następnie wylać na karpatkę.
Komentarze