Karpatka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę, masło i cukier zagotowujemy w rondlu do momentu kiedy masło całkowicie się roztopi, wtedy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i energicznie mieszamy, tak aby powstało jednolite ciasto. Należy uważać żeby nie przypalić i żeby nie powstały nam grudki. Odstawiamy do wystygnięcia po czym dodajemy jajka ( po każdym mieszamy dokładnie). Ciasto powinno być lśniące i gładkie.
2.Taką masę wylewamy na blachę. Ja żeby nie dzielić cista na dwie części używam tej blachy która jest w zestawie z kuchenką. Blacha jest duża więc zmieści całe ciasto. Kiedy je już wyłożę rozdzielam je wzdłuż drewnianą łopatką żeby łatwiej było je podzielić po upieczeniu. Pieczemy w temp. najpierw 200*C przez około 20 minut. Następnie skręcamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut.
3.Budyń rozrabiamy w szklance mleka - resztę zagotowujemy. Uwaga! Jeśli używamy budyniu bez cukru należy go dosłodzić ok.2 łyżkami cukru. Gotujemy budyń tak jak na opakowaniu. Do lekko wystudzonego dodajemy masło (lub dobrą margarynę) i miksujemy na gładką masę.
4.Upieczone placki pozostawiamy do wystygnięcia. Na jeden nakładamy całą masę budyniową i przykrywamy go drugim plackiem. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO !
Komentarze