Karpatka Alka

5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienite lekkie ciasto uwielbiane przez wszystkich

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Do ciasta:
    - 1 1/2 szklanki wody
    - 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 kostki margaryny
    - 8 jaj

    Do masy:
    -25 dag masła
    - 25 dag cukru pudru
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 szklanka mleka
    - 1 budyń waniliowy bez cukru
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka alka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta :
    Wodę z margaryna zagotować, dodac mąke i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Po przestudzeniu wbijać po jednym jajku i dalej trzepać. Pod koniec ubijać mikserem. Ciasto rozłożyć na dwie blaszki i upiec. W tamp. 200 stopni na złoty kolor (ok. 25 min ) następnie dopiec przez 10 min w temp. 150 stopni. Ostudzić
  • 2. Wykonanie masy:
    Z mleka i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać przestudzony budyń. Wymieszać.
  • 3. Ciasto przełożyć masą, wierzch posypać cukrem pudrem najlepiej przez

Porady

Ciasto trzepac do momentu aż stanie się szkliste

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować