Karpatka ajerkoniakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
W rondelku rozpuścić masło, dodać wodę, po zagotowaniu dodać mąkę, gotować na małym ogniu i bardzo szybko mieszać aż ciasto będzie odchodzić od garnka. W momencie powstania jednolitej gładkiej masy odstawić do wystygnięcia.
Po wystudzeniu dodawać kolejno po 1 jajku i miksować na średnich obrotach. Podzielić na dwie równe części.
Wyłożyć każdą część ciasta łyżką, tworząc górki, na wysmarowaną masłem blachę 30 x 40 cm.
Piec w temp. 250 stopni C przez 25-30 minut, każdą blachę osobno.
Masa kremowa
Do 1/2 szklanki mleka dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową, dokładnie wymieszać łyżką. Pozostałą część mleka zagotować w osobnym rondelku, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Do wrzącego mleka wlać rozmieszaną mąkę , zagotować masę budyniową i odstawić do wystudzenia.
Utrzeć w misce robotem masło na gładką masę, następnie dodawać po 1 łyżce masy budyniowej i miksować do uzyskania gładkiego kremu .Na końcu dodać do masy ajerkoniak, razem zmiksować.
Na placek z ciasta wyłożyć masę kremową i przykryć drugim plackiem, oprószyć cukrem pudrem,
Komentarze