Karpatka ajerkoniakowa

4.99 (170 ocen)

  • 60 min

Pyszny krem z ajerkoniekim czyni karpatkę wyjątkową smaczną

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    100g masła
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki tortowej
    4 duże jajka
    Masa kremowa
    0,5 l mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki tortowej
    1 szklanka cukru pudru
    1 op. cukru waniliowego
    250g masła
    100 ml ajerkoniaku
Wystaw ocenę:

4.99 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka ajerkoniakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    W rondelku rozpuścić masło, dodać wodę, po zagotowaniu dodać mąkę, gotować na małym ogniu i bardzo szybko mieszać aż ciasto będzie odchodzić od garnka. W momencie powstania jednolitej gładkiej masy odstawić do wystygnięcia.
    Po wystudzeniu dodawać kolejno po 1 jajku i miksować na średnich obrotach. Podzielić na dwie równe części.
    Wyłożyć każdą część ciasta łyżką, tworząc górki, na wysmarowaną masłem blachę 30 x 40 cm.
    Piec w temp. 250 stopni C przez 25-30 minut, każdą blachę osobno.
    Masa kremowa
    Do 1/2 szklanki mleka dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową, dokładnie wymieszać łyżką. Pozostałą część mleka zagotować w osobnym rondelku, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Do wrzącego mleka wlać rozmieszaną mąkę , zagotować masę budyniową i odstawić do wystudzenia.
    Utrzeć w misce robotem masło na gładką masę, następnie dodawać po 1 łyżce masy budyniowej i miksować do uzyskania gładkiego kremu .Na końcu dodać do masy ajerkoniak, razem zmiksować.
    Na placek z ciasta wyłożyć masę kremową i przykryć drugim plackiem, oprószyć cukrem pudrem,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować