karpatka...

4.99 (181 ocen)

smaczne i dobrze znane wszystkim ciasto...

Składniki:

  • ciasto:
    125 g margaryny
    1 szklanka wody
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki


    krem:
    1/2 litra mleka
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    200g masła (można dac mniej)
    ok 3/4 szkl cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.99 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: wodę wraz z margaryną zagotować. Zdjąć z ognia i dodać mąkę, szybko wymieszać, postawić na ogniu, chwilę ucierać i zostawić do ostygnięcia.

    Kiedy już wystygnie dodajemy proszek do pieczenia i po jednym jajku ucierając mikserem.
  • 2. Tak przygotowane ciasto rozsmarowujemy na dużej blasze z piekarnika, przykrytej papierem do pieczenia
    Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 230st.C potem zmniejszamy temperaturę do 200St.C i pieczemy jeszcze 20 minut.
  • 3. krem: z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę zagotowujemy. Do zimnego mleka dodajemy obje mąki,żółtko, cukier i dobrze mieszamy.
    Kiedy mleko zacznie się gotowac wlewamy mieszamy, gotując budyń. Odstawiamy z ognia przykrywając folią żeby nie zrobił nam się kożuch na budyniu i odstawiamy do wystygnięcia.

    Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po lyżcze zimnego budyniu caly czas miksująć.
  • 4. Ciasto przecinamy na pół, rozsmarowujemy krem na jednym placku, przykrywamy drugim i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Mozna również użyć budyniu w torebce, tylko wtedy dajemy 1,5 opakowania proszku na pol litra mleka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować