Karpatka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna na letnie dni...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto Karpatka:
    20 dag. mąki pszennej,
    5 jaj,
    15 g. proszku do pieczenia,
    18 dag. margaryny,
    1 i 1/2 szkl. wody.
    Składniki na krem:
    3 szklanki mleka,
    25 dag. masła,
    3/4 szklanki cukru,
    2 żółtka,
    4 czubate łyżki mąki pszennej,
    4 czubate łyżki mąki ziemniaczane,
    2 łyżki soku z cytryny,
    2 galaretki wiśniowe.

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Zagotować wodę z margaryną, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i szybko mieszać do uzyskania masy.Zdjąć z ognia i ostudzić, wbijać kolejno jaja i miksować na najwyższych obrotach około 5 min.Ciasto podzielić na dwie części . Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką pszenną.Za pomocą łyżki maczanej w oleju przenieść do blaszki i piec w gorącym piekarniku 200* C przez ok.30 min.Gdy ciasto będzie zimne to wylać tężejącą galaretkę , na galaretkę dać krem i przykryć drugim plackiem posypać cukrem pudrem.
    Krem:
    W małym garnku 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, pozostałe składniki dobrze razem wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Energicznie wymieszać by masa była jednolita, tak powstanie nam gęsty budyń. Ostawić do całkowitego ostudzenia Najlepiej przenieść do innego pojemnika i przykryć folią spożywczą, dzięki czemu nie będzie powstawał na gruby kożuch.Masło utrzeć i dodawać zimny krem stopniowo.Galaretki rozpuścić w wodzie wg. przepisu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy