1.Margarynę,wodę razem zagotować,dodać mąkę,szybko mieszając ciasto.Ciasto zdjąć z ognia i lekko przestudzić.Wbijać po 1 jajku ciągle mieszając ciasto,na końcu dać proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie.Przygotować 2 takie same blachy .Ciasto podzielić na 2 równe części i każdą rozsmarować równo na blachach.Piec w nagrzanym piekarniku w 190-200 stopniach przez ok. 35-40 min. Upieczone ciasto wystudzić,a następnie ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i podsuszyć chwilkę ciasto ok.5 min.Gotowe zostawić do wystygnięcia.
Krem:
Galaretkę rozpuścić,każdą z osobna w 1/2szkl. gorącej wody.Pozostawić do całkowitego stężenia.Następnie pokroić w kostkę.Czekoladę drobno posiekać nożem na małe kawałeczki.Zagotować 1 1/2 szkl. mleka z cukrem.W 1/2 szkl. zimnego mleka rozrobić mąkę,budyń,cukier waniliowy.Wlać na gotujące się mleko,ugotować budyń ciągle mieszając.Utrzeć masło na puch i dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając.Gdy masa jest utarta dodajemy po troszece spirytusu nie przestając ucierać masy.Do utartej masy dajemy czekoladę,galaretkę i dokładnie mieszamy całość.Przekładamy kremem gotowe ciasto.Wierzch trzepiemy cukrem pudrem.Wkładamy do lodówki.
Porady
Masę możemy zrobić bez dodatku czekolady i galaretki ,ciasto będzie równie dobre.
Komentarze