KARPATKA

0 (0 ocen)

Coś słodkiego do kawki :)

Składniki:

  • Ciasto: 1 szklanka wody, 20 dag margaryny, 1 szklanka mąki, 5 jaj.

    Krem: 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko, cukier waniliowy, kostka masła, kieliszek wódki.

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z margaryną zagotować, wsypać mąkę, wymieszać. Zagotować, wystudzić. Do wystudzonego dodawać po jednym z 5 jaj, podzielić ciasto na dwie części i łyżka nakładać na blachę cienko ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez około 25-30 minut.
  • moja karpatka 2. 1 i ½ szklanki mleka zagotować z cukrem, do ½ szklanki zimnego mleka wsypać obydwie mąki, żółtko i cukier waniliowy. Rozmieszać, wlać na gotujące się mleko, zagotować, odstawić i ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu. Pod koniec ucierania kremu wlać wódkę, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć kremem. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy